Informatie voor je partner

Gefeliciteerd! Jullie zijn in verwachting van jullie kindje. Wat kun jij als partner doen en waarmee kun je helpen?

 

Geniet van de tijd met zijn tweeën

Jullie eerste kindje? Het kan even wennen om straks met z’n drieën te zijn. Geniet daarom nog even van de tijd samen. Lekker naar de film, uit eten, een weekendje weg of een laatste vakantie met z’n tweeën.

Wees betrokken

Leef met je partner mee en wees betrokken bij de zwangerschap, de baby en de bevalling. Ga mee naar controles bij de verloskundige en een eventuele zwangerschapscursus. Heb het samen ook alvast over hoe jullie straks de zorg willen gaan verdelen.

Neem praktische zaken over

Neem waar het kan praktische regelzaken van haar over, zoals de verzekering bellen, hulpmiddelen bestellen of kinderopvang regelen. Vergeet haar af en toe ook niet lekker te verwennen. Ze verdient het.

Regel je verlof bijtijds

Als partner heb je recht op één werkweek geboorteverlof als je vrouw is bevallen. Je moet dit verlof wel binnen vier weken na de bevalling opnemen. Jouw aanwezigheid is heel prettig in de kraamweek. Je kunt de kraamverzorgende helpen bij de zorg voor je partner en je baby. Maar je pikt ook meteen alle tips en adviezen van de kraamverzorgende op over het verzorgen en voeden van je baby. Vergeet ook niet dat jij als partner ook gebroken nachten hebt. Zeker na een zware bevalling of keizersnee kan je hulp harder nodig zijn dan verwacht.

Na 1 juli 2020 kun je aanvullend 5 werkweken verlof aanvragen bij je werkgever. Je krijgt dan 70% van je loon en je kunt het verlof achter elkaar opnemen als je vrouw weer aan het werk gaat of verspreiden over zes maanden. Als vader krijg je zo de kans om meer tijd door te brengen met je pasgeboren baby en betrokken te zijn bij de zorg en opvoeding. Dit is positief voor de ontwikkeling van je kind, jullie band en het vertrouwen in jezelf als ouder! Eventueel kun je ook overuren en vakantiedagen opsparen of overwegen om ouderschapsverlof op te nemen. Kijk voor meer informatie over geboorteverlof, aanvullend verlof of ouderschapsverlof op de website van de Rijksoverheid.

Informatie partner kraamweek

Babykamer en inkopen

Bekijk samen wat er nog moeten gebeuren voordat de baby komt en doe dit ruim van tevoren. De baby kan zomaar een paar weken eerder worden geboren. Denk aan de kinderkamer, de kinderwagen, een autostoel en bedklossen, maar ook de spullen die je partner mee moet nemen naar het ziekenhuis. Bekijk hier de volledige checklist.

Is je huis babyproof?

Loop eens een rondje door je huis; is het veilig genoeg voor jullie kindje? Zeker als je kindje straks gaat kruipen. Nu heb je de tijd om dingen aan te pakken. Klik hier voor meer informatie over veiligheid.

Niet getrouwd?

Erken je kindje dan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente. Het is verstandig dit tijdens de zwangerschap te regelen.

Regelen voor de kraamweek

Telefoonnummer bevallingslijn en kraamzorg

Zet het telefoonnummer 0181 – 31 00 00 in je telefoon. Je belt dit nummer als de verloskundige het aangeeft tijdens de bevalling. Maar ook zodra de baby is geboren.

Bevalling

De bevalling is spannend. Probeer er zoveel mogelijk voor haar te zijn, en zorg dat je erbij bent als de gynaecoloog of verloskundige er is. Om te horen wat ze zeggen, en vragen te stellen. Het kan lastig zijn om te zien dat je partner pijn heeft. Je kunt echter niet meer doen, dan haar ondersteunen waar het kan en aan de bel trekken als dat nodig is.

Jouw rol bij borstvoeding

Als partner heb jij een grote rol bij borstvoeding. Samen maak je de keuze om wel of niet borstvoeding te geven. Ook kun je helpen als het even niet lukt met de borstvoeding. Zorg daarom dat je de voordelen van borstvoeding kent en verdiep je in het geven ervan. Kijk in onze brochure en/of schijf je in voor ons gratis live webinar borstvoeding.

 

 

Webinar 5 Top Tips voor Aanstaande Vaders

Meer informatie