Thuis bevallen

Als er geen medische bezwaren zijn, kun je kiezen voor een bevalling thuis in je eigen vertrouwde omgeving. Je verloskundige en onze kraamverzorgende zijn uitstekend opgeleid om thuis de bevalling te begeleiden.

Het grootste voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Je kunt je dan vaak beter ontspannen. Na de bevalling stap je, na een lekkere douche, in je eigen schone bed en kun je direct genieten van die eerste bijzondere momenten samen.

Je kraamverzorgende tijdens de bevalling

De verloskundige geeft aan wanneer je ons kunt bellen. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer 0181 – 31 00 00. Binnen een uur staat onze kraamverzorgende op de stoep. Zij is uitstekend opgeleid om te assisteren bij bevallingen: ze legt alles klaar, zorgt voor een ontspannen sfeer, ondersteunt je gedurende de bevalling en assisteert de verloskundige. Na de bevalling is de kraamverzorgende er om jou en je baby te verzorgen en te controleren. Als je borstvoeding gaat geven, helpt ze je met aanleggen. Ook ruimt ze samen met de verloskundige alle spullen op die gebruikt zijn bij de bevalling. Als de verloskundige weg is, dan blijft je kraamverzorgende nog even bij jullie (ook in de nacht).

Goed voorbereid bij een bevalling thuis

Als je thuis bevalt, zorg dan dat je goed voorbereid bent. We hebben een handige checklist gemaakt, met alle spullen die je nodig hebt. Zorg ook dat het ziekenhuiskoffertje klaar staat voor als je onverwacht toch naar het ziekenhuis moet. We adviseren je om alles vóór de 37e week klaar te hebben staan.

Download de checklist benodigdheden baby, bevalling en kraamtijd.

Extra zorguren bij bevalling thuis

Voor de assistentie van de kraamverzorgende tijdens de bevalling krijg je extra zorguren. Deze worden vergoed door alle zorgverzekeraars en worden niet in mindering gebracht van de vooraf afgesproken kraamzorguren. Kies je voor een thuisbevalling, geef dit dan aan bij het intakegesprek.

Bevallingslijn