Bevallen in het ziekenhuis

Je kunt ook in het ziekenhuis bevallen. Misschien vind je dat een prettig idee, of is er een medische reden voor. Bij thuiskomst kun je rekenen op onze kraamverzorgende.

Als er geen medische bezwaren zijn, dan beval je onder begeleiding van je eigen verloskundige en een kraamverzorgende of verpleegkundige in het ziekenhuis. Het grootste voordeel is dat er direct medische hulp in de buurt is. Soms is er een medische reden (indicatie) en beval je onder begeleiding van een gynaecoloog. Dit noemen we een klinische bevalling. Kies je zelf voor een bevalling in het ziekenhuis, dan wordt dit vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bij een medische indicatie is dit wel het geval.

Wat als je baby geboren is

Beval je in het ziekenhuis? Dan bepaalt de verloskundige wanneer je daar naartoe gaat. Is jouw kindje(s) geboren vóór 17.00 uur, laat dit weten via de bevallingslijn 0181 – 31 00 00. Bel nog een keer wanneer je het tijdstip weet waarop jullie het ziekenhuis mogen verlaten. Is jouw kindje geboren ná 17.00 uur, dan bel je het bevallingsnummer de volgende dag zo spoedig mogelijk in de ochtend, bij voorkeur rond 08.00 uur. Indien er een medische reden is of een bijzondere omstandigheid, dan neemt de verloskundige dit met ons op. Achterin het zorgplan vind je handige tips voor als de kraamverzorgende er nog niet is of de volgende dag komt. Bekijk ook onze instructievideo ’de eerste uren alleen thuis met je baby’.

 

Is je baby geboren?