Na de kraamtijd leer je je baby steeds beter kennen. Samen ga je op zoek naar een nieuwe balans voor jou en je gezin. Vertrouw hierbij op je eigen gevoel en neem af en toe een moment voor jezelf.
Consultatiebureau
Na de kraamtijd draagt je kraamverzorgende de begeleiding van de zorg voor je kind over aan het consultatiebureau bij jou in de buurt. De verpleegkundige van het consultatiebureau komt ongeveer twee weken na je bevalling bij je langs voor een intakegesprek. Als je kindje vier weken oud is, volgt de eerste controle bij het consultatiebureau. Het Centrum voor Jeugd en Gezin houdt samen met jou in de gaten hoe je kind groeit en zich ontwikkelt. Je kunt hen alles vragen, bijvoorbeeld over voeden, verzorgen en opvoeden. Bij het consultatiebureau krijgt je kind ook inentingen tegen een aantal ziekten.
Rust en regelmaat
Zorg voor rust en regelmaat. Voorspelbaarheid en rust zijn belangrijk voor de groei van je baby. Vaak verloopt het ritme van je kindje hetzelfde: slapen, wakker worden, voeden, knuffelen en spelen. Voorkom een teveel aan prikkels (tv en radio) en beperk het aantal uitstapjes of visite op een dag.
Zorg goed voor jezelf
Je voelt je pas na een paar maanden of soms zelfs pas na een jaar weer de oude. Dit noemen we ‘ontzwangeren’. Je lichaam moet herstellen van je zwangerschap en de bevalling, je hormoonspiegel is uit balans, je slaapt minder en emoties kunnen hoog oplopen. Geef jezelf de tijd om te herstellen en neem je rust. Ga even liggen als je baby slaapt of neem een momentje voor jezelf en laat je partner voor je baby zorgen.
Gezond eten en bewegen
Een bevalling is een flinke aanslag op je lichaam. Gun je lichaam de tijd om te herstellen, geef je lichaam rust en zorg voor goede voeding. Geen tijd voor de boodschappen? Laat je boodschappen bezorgen. Bijna iedere supermarkt biedt deze mogelijkheid tegenwoordig.
Hoe snel je herstelt is voor iedereen anders. Bij het eindgesprek met je verloskundige (6 weken na de bevalling) kun je bespreken of je weer rustig mag beginnen met sporten om je conditie en spieren weer op te bouwen. Start rustig en luister naar je lichaam. Zoek bij voorkeur een postnatale cursus bij jou in de buurt. Onder deskundige begeleiding je conditie weer rustig op en kom je in contact met andere moeders.
Roze wolk
Sommige moeders zitten continu op een roze wolk. Anderen ervaren het anders. Niets om je schuldig over te voelen. Er komt veel op je af en het duurt even voor je weer de oude bent. Ongeveer 10 tot 15% van de moeders heeft na de geboorte depressieve gevoelens, soms kunnen deze leiden tot een postnatale depressie. Heb je last van zulke gevoelens? Neem ze serieus. Blijf er niet meer rondlopen en bespreek dit met je partner, familie en vrienden en schakel hulp in van je verloskundige, huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin.
Jij en je partner
Jij en je partner moeten beiden wennen aan het ouderschap. Door de komst van de baby verandert jullie relatie. Je hebt minder tijd voor elkaar en de gebroken nachten zorgen voor een korter lontje. Ook het ouderschap brengt uitdagingen met zich mee. Wees eerlijk en open en praat met elkaar over jullie ergernissen, onzekerheden, twijfels en verwachtingen. Maak tijd vrij en ga er af en toe eens samen op uit.
Huilen en het Shaken Baby Syndroom
Iedere baby huilt. Een pasgeboren baby huilt ongeveer twee a drie uur per dag. Je baby huilt om jou te vertellen dat hij/zij honger heeft of zich niet prettig voelt. Het is heel normaal dat je je baby in het begin nog niet begrijpt. Dit heeft tijd nodig. Soms kun je het huilen niet oplossen. Het enige wat je dan kunt doen is je baby oppakken, troosten en liefde geven (eventueel huid-op-huid). Doe dit zo vaak als je wilt, want een baby kun je het eerste half jaar nog niet verwennen. Ook kun je tegen je baby praten, zingen, een wandeling maken in de kinderwagen of dragen in een draagdoek. Wanneer je baby blijft huilen, dan kun je je machteloos, gefrustreerd of boos voelen. Vraag dan op tijd om hulp. Leg je baby op een veilige plek neer, loop even weg en zoek steun bij je partner, moeder of vriendin. Schud je baby nooit heen en weer. Dat kan ernstige hersenbeschadiging tot gevolg hebben (Shaken Baby Syndroom). Bespreek je gevoel met je partner of iemand die dichtbij je staat. Weet dat je altijd terecht kunt bij het consultatiebureau of de huisarts.
Babyspullen en kraammateriaal doneren
Heb je nieuwe en gebruikte babyspullen over die je niet meer nodig hebt? Gooi deze spullen niet weg, maar doneer ze aan Stichting Babyspullen. Zij geven gratis babystartpakketten aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Je kunt de babyspullen doneren bij één van de vele inzamelpunten door heel Nederland. Ongebruikte kraammaterialen kun je doneren bij je (de meeste) verloskundige of aan Stichting Baby Hope.