Wijziging kruikenbeleid

Terug naar nieuwsoverzicht
12 september 2024
Algemeen

KCKZ – het Kenniscentrum voor Kraamzorg – heeft het protocol voor het vullen van een kruik gewijzigd

Het KCKZ kruikenbeleid is gewijzigd. Mocht je voorheen nog zelf kokend water met een kopje koud erbij in de kruik van je pasgeborenen doen, het advies is nu om heet kraanwater in de kruik te doen. Dit is veiliger voor je baby (en ook voor jezelf), bovendien is de kruik ervoor gemaakt om warm water lang warm te houden.

Advies van KCKZ

In principe wordt een kruik gevuld met heet kraanwater (geen kookkraan):

  • Alleen in de kraamtijd wordt er kokend water gebruikt op advies én in het bijzijn van een zorgprofessional
  • Let op het gevaar van verbranding bij de pasgeborene!
  • Zorg altijd dat de pasgeborene warm is en blijft omdat dit een positieve invloed heeft op de groei:
    • Door hem in een voorverwarmd bedje te leggen
    • Door hem bij het uit bed halen een omslagdoek om te doen
Zo vul je zelf een kruik

Plaats de kruik in de gootsteen en doe er heet kraanwater in tot er een bolletje op staat en wacht tot de luchtbellen weg zijn.

Draai de dop op de kruik. Soms moet je even naar links en rechts draaien totdat je de schroefdraad goed hebt. Als de dop er goed op zit maak je de kruik droog. Pas wel op want de kruik is erg heet.

Rol de kruik een paar keer op een schone droge theedoek over het aanrecht en kijk of deze lekt.

Stop de kruik met de dop naar beneden in de kruikenzak, daarna rol je deze in een hydrofiele luier en sluit je deze met een dubbele knoop.

Leg de eerste kruik in de lengte met de dop naar het voeteneind van het bedje, een handbreedte van de baby en tussen twee dekens. Leg de knoop van de luier tussen je baby en de kruik in. Leg de kruik nooit tegen je baby aan! Is er geen ruimte om de handbreedte ruimte tussen je baby en de kruik te houden, gebruik dan geen kruik.

Een eventuele tweede kruik maak je met warm water uit de kraan en leg je tussen de twee dekens achter de voetjes en weer op handbreedte afstand.