Twijfel je of kraamzorg nuttig is in jouw situatie?

Terug naar nieuwsoverzicht
6 juli 2023
Tips
Iedere zwangerschap is uniek, maar iedere kraamtijd ook. Twijfel je of je kraamzorg nodig hebt, bijvoorbeeld, omdat je zwanger bent van een tweede of derde (of meer) kind? Je bent niet de enige. Vaak denken moeders bij een volgende zwangerschap dat ze alles nog wel weten van de vorige kraamtijd. Of dat het waarschijnlijk wel vanzelf gaat. Toch is het verstandig om kraamzorg te nemen. Hieronder leggen we uit waarom.

Assistentie bij de bevalling – jouw kraamverzorgende of een collega-kraamverzorgende assisteert je verloskundige bij je (thuis)bevalling. Zo kent ze de details van je bevalling (of rapporteert dit binnen de organisatie) en kan de zorg goed afgestemd worden op wat jij nodig hebt. Daarnaast is het fijn om – als je daar behoefte aan hebt – met haar na te praten over de bevalling.

Fysiek herstel – vaak is een tweede, derde (of meer) bevalling makkelijker dan de eerste. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De kraamverzorgende zorgt ervoor dat jouw herstel optimaal verloopt. Ze houdt tijdens je kraamperiode jouw fysieke herstel goed in de gaten en doet de medische controles bij jou. Ook kan ze je ontlasten als je fysiek nog niet helemaal hersteld bent.

Emotionele begeleiding –  ook houdt de kraamverzorgende goed in de gaten hoe het emotioneel met je gaat. Het kan zijn dat je na deze bevalling emotioneel anders reageert of wat extra ondersteuning nodig hebt. Of de kraamtijd juist als iets zwaarder ervaart, omdat je andere kinderen ook aandacht nodig hebben of om andere redenen, zoals afwezigheid van naaste familie, hormonale schommelingen, o.i.d. De kraamverzorgende is opgeleid om jou emotioneel te begeleiden. Je kunt met al je vragen en zorgen bij haar terecht.

Medische controle baby – naast de medische controles bij jou, houdt de kraamverzorgende jouw baby ook goed in de gaten en voert dagelijks medische controles uit. Zo houdt ze het gewicht en de temperatuur van je baby in de gaten, checkt de ontlasting en signaleert afwijkingen, zoals geel zien, darmkrampjes, uitslag, etc.

Advies en begeleiding borstvoeding – als je al vaker borstvoeding hebt gegeven, vind je waarschijnlijk makkelijker je weg bij een volgende kindje. Maar onze ervaring leert dat iedere baby anders is. Vindt jouw baby het lastig om goed te drinken? Vaak kan de kraamverzorgende met een paar aanwijzingen ervoor zorgen dat jouw kindje goed gaat drinken (en groeien!).

Hulp gezin – als je meerdere kinderen hebt, kan de kraamtijd best veel energie van je vragen. Immers, de situatie in je gezin verandert door de komst van de nieuwe baby. Een kraamverzorgende kan bijvoorbeeld helpen je te ontlasten door je iets te gaan doen met de andere kinderen als je borstvoeding wilt geven, of op de baby te letten als jij even rust wilt. Ook kan ze je helpen structuur aan te brengen in het gezin.

Hulp huishouden – ook al is de kraamzorg in de loop der jaren erg veranderd en ligt de focus van de kraamverzorgende meer op het medische gebied, ze is er ook om je te ontlasten in de licht huishoudelijke taken als daar tijd voor is.

Rust – iedere ouder weet dat slapen een luxe is in de kraamtijd en veel ouders hebben in de kraamtijd last van slaapgebrek. Omdat bevallen een topsport is, is het belangrijk om juist in je kraamtijd je rust te pakken. Laat je daarom goed verwennen door de kraamverzorgende. Zij helpt je luisteren naar je lichaam en je rust te pakken.

Korte lijnen zorg – vaak maken kraamzorgorganisaties deel uit van een groot medisch netwerk en hebben ze nauwe banden met je verloskundige en medisch specialisten in jouw regio. Ook kennen ze allerlei instanties die jou misschien van dienst kunnen zijn op andere gebieden, bijvoorbeeld in het geval van financiële problemen, specifieke (medische) ondersteuning, verliesbegeleiding.

 

Ervaringen van onze cliënten:

Marieke, moeder van vier kinderen

‘Na de bevalling van mijn derde, stilgeboren kindje, dacht ik bij de vierde dat ik geen kraamzorg nodig had. Mijn nieuwe verloskundige adviseerde mij om dit juist wel te doen. Achteraf zijn mijn man en ik zo blij dat we dit hebben gedaan. Naast de fysieke en medische zorg, ben ik door de kraamverzorgende heel goed emotioneel begeleid, zodat ik ruimte had om na het verlies van ons derde kindje te genieten van ons nieuwe wonder.’

Kimberly, moeder van twee kinderen

‘Bij de eerste, onze dochter, was ik zo blij met alle hulp van mijn lieve kraamverzorgende. Ik was best onzeker en ze heeft mij en mijn partner ontzettend goed ondersteund. Zonder haar had ik echt niet geweten wat ik doen moest. Bij mijn tweede, een jongetje, vond ik het zelf minder nodig om kraamzorg in te schakelen, maar omdat mijn ouders er in die periode niet waren, hebben we het toch gedaan. Achteraf heel fijn, omdat mijn zoontje veel moeite had met borstvoeding en onze kraamverzorgende dit heel goed heeft begeleid.’