Tips bij warm weer tijdens of na je kraamweek

Terug naar nieuwsoverzicht
22 juni 2020
Tips

Waar let je op als de temperaturen omhoog gaan? Pasgeboren baby’s zijn nog niet in staat om hun eigen temperatuur te regelen. Wij hebben een aantal tips voor jou en je (pasgeboren) baby op een rijtje gezet.

1. Dek de kinderwagen niet af

Zorg voor voldoende ventilatie. Dek de kinderwagen nooit af met een hydrofiele doek tegen de zon. Dit zorgt ervoor dat het snel warm en benauwd wordt in de kinderwagen. Je kindje kan deze warmte niet kwijt. Gebruik liever een parasol met de kap naar beneden. En denk eraan, ook in de schaduw kan je baby verbranden. Smeer je kindje daarom in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, die geschikt is voor baby’s.

2. Drink voldoende

Het is belangrijk dat jij en de baby goed drinken tijdens warme dagen. Drink minimaal 2 liter water op een dag. Bij borstvoeding, leg je je kindje net even wat vaker aan. Geef je flesvoeding? Overleg met je verloskundige of het Centrum voor Jeugd en Gezin of je extra water mag geven tussen de voedingen door.

3. Luchtige kleding

Houd kleding luchtig, en het liefst van katoen. Als het echt warm is, dan is alleen een romper voor je baby al genoeg. Controleer regelmatig of je baby het te warm of te koud heeft. Zo weet je of je de baby meer of minder kleren aan moet trekken.

4. Draagzak of draagdoek al snel te warm

Bij warm weer kan een draagdoek of draagzak te warm worden voor je baby. Check daarom altijd goed de temperatuur van je baby.

5. In de schaduw en smeren

Naar buiten? Zoek dan de schaduw op. Je kindje is heel gevoelig voor zonlicht. Ook in de schaduw kan de babyhuid verbranden. Smeer je baby daarom in met een goede zonnebrandcrème geschikt voor baby’s en gebruik een zonnehoedje. Vergeet ook jezelf niet in te smeren. Bij heel warm weer is het voor je baby binnen fijner, omdat het vaak koeler is.

6. Temperatuur kamer

Wij adviseren om de baby overdag (de eerste zes weken) en in de nacht (de eerste zes maanden) in dezelfde ruimte te houden. Dit is namelijk het veiligst voor jou en je baby. Bij warm weer kunnen kamers op zolder of op het zuiden erg warm worden. Houd hier rekening mee en kies (waar mogelijk) voor een koelere kamer in huis voor jou en je baby.

7. Kijk uit met donkere stoffen

Donkere stoffen van kinderwagens en autostoeltjes worden erg warm in de zon. Controleer dit voor je je kindje hierin legt.

8. Vermijd tocht

Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur. Je kindje kan anders teveel afkoelen.

9. Met de auto op pad

Ga je op pad met de auto? Het autostoeltje en de auto worden erg warm in de zon. Controleer dit voor je je baby in het autostoeltje en de auto zet. Kijk ook in de auto uit met tocht en airco, zie punt 8. Vast overbodig, maar laat je baby nooit alleen in de auto. Ook niet voor heel even.

10. Pas op de plaats

Doe het rustig aan. Vermijd inspanning op het warmst van de dag. In je kraamweek let je kraamverzorgende goed op jou en je baby. Al zal zij het met hele hoge temperaturen ook wat rustiger aan moeten doen, en extra moeten drinken. Let je voor ons ook een beetje op haar 😉

Fijne zomer!