Kraamsupport Raquel van Ringelesteijn

Terug naar nieuwsoverzicht
9 juli 2024
Algemeen

IK

Raquel Ringelesteijn

Je hebt op latere leeftijd gekozen voor de kraamzorg, waarom?

Inderdaad, zo’n drie jaar geleden ben ik begonnen aan de opleiding tot kraamverzorgende. Eigenlijk wilde ik dit al van jongs af aan, maar toen ik klaar was met de mavo was ik pas zestien en kraamzorg was volwassenonderwijs waar je pas op je 21e kon starten. Ik kon dus nog niet aan deze opleiding beginnen, daarom heb ik op dat moment voor SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) gekozen. Toch bleef kraamzorg altijd in mijn achterhoofd aanwezig. Ik heb zelf  drie kinderen gekregen en inmiddels gaan ze allemaal naar school. In september ’21 ben ik begonnen bij de Geboortezorg Academie in Utrecht en nu werk ik bij Kraamzorg De Eilanden.

Wat leek jou zo leuk aan het werken in de kraamzorg?

Altijd wanneer ik dacht aan het werken met baby’s, begon er iets te kriebelen. Op het moment dat ik zelf moeder werd en de kraamweek meemaakte, wist ik het helemaal zeker: dit wil ik ook. Het was een extra trigger om voor de kraamzorg te kiezen. Hoe mooi is het om ouders een goede basis te geven?

Hoe regel je dat met drie kids thuis?

Nu ook de jongste twee kinderen tot 14.00 uur op de basisschool zitten, heb ik meer tijd om te werken. Daarnaast is mijn partner heel flexibel. In principe kan hij altijd thuiswerken en de kinderen van school halen. Ik werk acht dagen, daarna ben ik acht dagen vrij en de kinderen weten dat. Wat ik ook heel fijn vind: ik kan mijn werk niet mee naar huis nemen. Thuis is dus ook echt thuis.

Wat wil jij voor de gezinnen betekenen?

Veel ouders zijn aan het begin van de kraamtijd nog een beetje onzeker, ook al is het soms een  tweede of een derde kindje. Naarmate de week vordert, zie ik de ouders groeien. Ik vind het mooi dat ik ze daarbij kan helpen.

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Dat is altijd moeilijk om over jezelf te zeggen, maar bij Kraamzorg De Eilanden laten we ouders altijd een enquête invullen waarin wij hen vragen naar de kwaliteit van de zorg. Ik hoor terug dat ik ouders ontzorg, dat ik goed kan omgaan met andere (oudere) kinderen in het gezin en dat ik deskundig ben. Ik probeer altijd in te gaan op de wensen van de cliënt en ik denk dat ik goed kan inschatten waar de behoeften van het gezin liggen. Ik hoor ook weleens terug dat mijn gevoel voor humor gewaardeerd wordt.

Aan welke momenten/gezinnen denk jij nog weleens terug?

Ik kan niet één specifiek moment noemen, maar elke bevalling vind ik steeds weer bijzonder. Je komt als vreemde een gezin binnen, tijdens een heel intiem moment. Dat gezin moet jou vertrouwen. Ik kom als vreemde, en ga (meestal) weg als onderdeel van het gezin. Natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten. Ik kom overal; bij mensen met beperkte middelen of schulden, en bij mensen die het heel goed hebben. Ik moet het afkloppen, maar tot nu toe heb ik nog geen hele heftige dingen meegemaakt. Wel was er eens een kindje dat heel hoge koorts kreeg. Deze baby bleek een virus te hebben en moest naar het ziekenhuis. Omdat de ouders dit fijn vonden, ben ik meegegaan. Dit is normaal niet de taak van een kraamverzorgende, maar ik wilde er op dat moment graag voor het gezin zijn.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Ik hoop nog zo lang mogelijk te blijven werken. Ik ben echt gezegend dat ik dit mag doen. Er zijn genoeg mensen die niet echt doen wat zij leuk vinden. Ik vind het heel fijn dat er binnen de organisatie vertrouwen is in mij, er zijn genoeg mogelijkheden om te groeien. Naast kraamzorg, verzorg ik een paar uur per maand ook de intakegesprekken. Ik ben wel benieuwd hoe kraamzorg in de toekomst wordt ingericht. Binnen elke organisatie is het tegenwoordig moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden. De druk op de zorg is hoog. Je kunt hierdoor niet altijd meer de uren bieden die je zou willen bieden. Dat zorgt soms voor onbegrip bij de gezinnen. Het is echt jammer dat er te weinig animo is voor dit vak. Gelukkig is er nu een akkoord voor loonsverhoging. Ik hoop echt dat kraamzorg weer aantrekkelijk wordt gemaakt voor de jongere generaties.

(Kader)

Leeftijd: 36
Opleiding: Geboortezorg Academie Utrecht
Werkervaring: 3 jaar
Kinderen: 3, in de leeftijden 8 (Noah, jongen), 9 (Lynn, meisje) en 13 (Yves, jongen)
Hobby’s: Padel

Kraamsupport 1 – 2024 – Raquel