Gedrag hond tijdens zwangerschap of kraamweek

Terug naar nieuwsoverzicht
2 oktober 2023
Tips
Honden zijn heel alert en gevoelig. Het kan dus zijn dat je hond zich anders gedraagt als je zwanger bent of als de baby er is. Dat is op zich niet vreemd, maar het is wel belangrijk dat je het gedrag van je hond in de gaten houdt.

Honden hebben een sterke intuïtie en reuk. Zo kunnen sommige honden veranderingen in je hormonen en gedrag opmerken als je zwanger bent en hierop reageren. Sommige honden worden wat bezitterig en gaan bijvoorbeeld ineens blaffen naar andere honden. Dit doet je hond dan waarschijnlijk om jou te beschermen, maar het kan wel voor lastige situaties zorgen. Daarom is het altijd belangrijk om je hond de laten wennen aan je zwangerschap.

Ook  en de komst van de baby in huis kan voor een verandering in het gedrag van je hond zorgen. De ene hond zal heel nieuwsgierig reageren en proberen dichtbij je baby te komen. Andere honden zullen juist weer heel terughoudend reageren en de baby proberen de mijden.

Wat kun je doen om je hond te laten wennen aan je zwangerschap?

Je kunt je hond onmogelijk uitleggen wat er met je aan de hand is, maar je kunt wel voorbereiden op bepaalde zaken. Neem de hond mee naar de babykamer, laat de hond wennen aan de box, de Maxi-Cosi en (wandelen met) de kinderwagen.

Wat kun je doen om je hond te laten wennen aan de baby?

Laat je hond zo snel mogelijk wennen aan babygeluiden en -geuren. Je kunt dit ook al voor de geboorte doen met opnames en het laten ruiken van babyproducten. Of laat de hond alvast aan gedragen babykleertjes ruiken als je baby in het ziekenhuis geboren is en je nog niet meteen naar huis kunt.

Daarnaast is het belangrijk om heel goed op te letten als de hond in de buurt van je baby is. Laat de hond nooit alleen met de baby.

Geef de hond ook voldoende aandacht, zorg dat hij zijn energie kwijt kan. Ga bijvoorbeeld samen wandelen. Al vergt dat in het begin wel meer moeite. En corrigeer je hond ook als hij teveel aandacht vraagt op het moment dat je baby aandacht nodig heeft. En wees consequent.

Wat doen bij gedragsproblemen hond?

Merk je ondanks deze tips ernstige gedragsproblemen bij je hond? Vraag dan advies aan een dierenarts of een hondengedragstherapeut- of trainer.