Per 1 januari 2025 heeft Désirée van Loon-Stolk het stokje overgenomen van Margo Baar-van Dinther als directeur bestuurder van Kraamzorg de Eilanden.
Margo Baar, die per 31 december 2024 met pensioen is gegaan, vindt het ronduit een prachtige afronding. Er staat een gezonde en krachtige organisatie gevormd door mooie mensen. Zij is trots op hetgeen bereikt is en de enorme ontwikkeling die de organisatie heeft doorgemaakt. Twee motto’s die door alle jaren heen klinken: wij doen het samen. Een dergelijk resultaat kan naar haar opvatting alleen bereikt worden als iedereen de bereidheid heeft gezamenlijk de schouders eronder te zetten. Een ander motto wat inmiddels ook buiten Kraamzorg de Eilanden al bekend is: wij werken S&S (Snel en Strak).
Nu is het tijd het stokje door te geven aan Désirée van Loon. Margo en Désirée trekken al een paar maanden samen op, zodat de overgang natuurlijk verloopt. Margo heeft het volledige vertrouwen dat háár Kraamzorg de Eilanden bij Désirée in goede handen terechtkomt en Désirée erin zal slagen Kraamzorg de Eilanden verder te laten groeien. Margo wenst haar van harte succes en veel werkgeluk binnen Kraamzorg de Eilanden.
Désirée van Loon start met veel enthousiasme om met Kraamzorg de Eilanden de verdere ontwikkeling van de geboortezorg vorm te geven. Een doorontwikkeling die constante alertheid en lef vraagt om in te spelen op de zaken die zich in de maatschappij voordoen en daarmee ook in de branche. In de afgelopen maanden is Désirée samen met Margo opgetrokken en is zij dankbaar voor de waardevolle, warme overdracht. Na de eerste kennismaking met de nieuwe collega’s is zij overtuigd dat met elkaar invulling gaat worden gegeven aan de toekomstige groei van Kraamzorg de Eilanden. Désirée bedankt Margo hartelijk voor de overdracht en wenst haar in de toekomst veel geluk, plezier en gezondheid toe.
Waar Désirée en Margo het over eens zijn, is de kijk op de toekomst. Het is nodig om nu lef te tonen. Waar over het algemeen in de kraamzorg nog veelal wordt gedacht dat voor een gezonde bedrijfsvoering het nodig is om via allerlei indicatieprotocollen uiteindelijk toch zoveel mogelijk zorguren te behouden, kijkt Kraamzorg de Eilanden daar anders naar. Wij moeten oog hebben voor het feit dat de financiële middelen in rap tempo zullen afnemen. Dit mede ten gevolge van de vergrijzing die steeds meer zorggeld zal opsouperen. Daarbij is het van belang dat wij gaan begrijpen dat juist hierdoor kraamzorg moet worden ’afgepeld’ tot hetgeen écht noodzakelijk is. Wij moeten zélf de regie nemen, anders zullen naar onze inschatting anderen dat voor ons doen. Zeker in het huidige politiek roerige klimaat. Beperken tot noodzakelijke zorg heeft als belangrijk bijkomend gevolg ook het oplossen van het capaciteitstekort. Tegelijkertijd is het nodig dat wij binnen de geboorteketen goed kijken in welke opzichten de zorg efficiënter kan worden ingericht door een aantal taken binnen de kraamzorg te beleggen. Een gevolg van taakdifferentiatie binnen de kraamzorg biedt ook weer een perspectief voor ambitieuze kraamverzorgenden, die nu in groten getale het vak hebben verlaten. Ook omdat een toekomstperspectief té lang op zich laat wachten. Désirée: ‘Laten wij daarom nu lef tonen en de regie houden op de invulling van het mooie vak kraamzorg! Wij zijn ervan overtuigd dat de zorgverzekeraars hierin een dekkende bekostiging tegenover willen stellen. Dit betekent een gezonde bedrijfsvoering, ook in de toekomst, geen capaciteitstekort én perspectief voor de kraamverzorgenden.’